Vergrijzend Brein

Vergrijzend Brein

vergrijzend_breinkopie

Snel overzicht

In het nieuwste cahier Vergrijzend Brein laten diverse deskundigen hun licht schijnen op de complexe organisatie van ons brein in relatie tot de ouder wordende mens.

 

Productbeschrijving

In het nieuwste cahier Vergrijzend Brein laten diverse deskundigen hun licht schijnen op de complexe organisatie van ons brein in relatie tot de ouder wordende mens. Mensen worden slimmer en ouder. Daarin zit een tegenstelling. Want kennis wordt in de samenleving steeds belangrijker en er worden steeds meer slimme vindingen gedaan. Tegelijkertijd groeit de groep mensen van wie de cognitieve vermogens door veroudering achteruit gaan. Cognitie heeft te maken met herkennen en verwerken van alles wat je waarneemt.

Net als de rest van het lichaam veroudert het brein; het heeft daardoor meer moeite met het leveren van de topprestaties die de samenleving verwacht. Hoe gaat die veroudering in zn werk, wat gebeurt er in het brein, verouderen de hersens van dieren ook? Hoe kan gewone veroudering worden onderscheiden van aandoeningen als dementie en de ziekte van Alzheimer? En hoe kan de samenleving de behoefte aan levenslang leren combineren met meer zorg voor ouderen?