Oren en horen

Oren en horen

file_1_3

Snel overzicht

Het oor is een bijzonder vernuftig en wonderlijk orgaan. Maar het oor is ook gevoelig, en dus kwetsbaar en onderhevig aan slijtage.

 

Productbeschrijving

Het oor is een bijzonder vernuftig en wonderlijk orgaan. Maar het oor is ook gevoelig, en dus kwetsbaar en onderhevig aan slijtage. Elk jaar lopen in Nederland 20.000 jongeren onomkeerbare gehoorschade op, doordat ze te vaak te harde muziek horen. Onder de groeiende groep bovendien steeds ouder wordende ouderen zijn gehoorproblemen eerder regel dan uitzondering. Nog steeds wordt ongeveer een op de duizend kinderen doof geboren, en verliezen jaarlijks enkele honderden volwassenen ineens hun gehoor.

Oren en horen – bij uitzondering een dubbelcahier – doet uit de doeken hoe het ervoor staat met het gehoor in Nederland. Het vertelt wat we inmiddels begrijpen van geluid en akoestiek, en van de werking van het fijnzinnige gehoororgaan ook bij neushoorns, slangen en het bootmansvisje. Wat kan er stuk gaan, en wat heeft dat voor effect? Hoe zit het met aangeboren gehoorproblemen, is er al gentherapie in zicht? Hoe kom je er het beste achter of iemand wel goed hoort? En hoe krijgen mensenhersenen het voor elkaar om in een geluidsstroom begrijpelijke taal te horen?
Het aantal mogelijkheden om gehoorproblemen te voorkomen, te verhelpen of te verlichten groeit nog altijd spectaculair. Binnenoorprotheses, gloednieuwe gehoorbeentjes, precies toegesneden gehoorapparaatjes, het is allemaal behoorlijk recent. Net als de inzichten in de gebarentalen die onder doven zijn ontstaan, en de ontdekking van bindingsplaatsen voor geslachtshormonen op receptorcellen van het gehoororgaan.

De volgende hoofdstukken komen in het cahier aan bod:
– Het gehoor van Nederland
– Trillende lucht wat geluid is
– Akoestiek: de kunst van verstaanbaarheid
– Horen en slecht(er) horen
– Erfelijke slechthorendheid
– Testen en meten van baby tot bejaarde
– Hoortoestellen van toeter tot pinda
– Chirurgische hulp
– Taalgeluid ontcijferen

Met bijdragen van ondermeer J.J. Grote, E.M.H.W. Koenen, J.A.P.M. de Laat, W.J. Rietveld, W. Soede, J.H.M. Frijns, Y. Hilhorst-Hofstee, R.J.C. Admiraal, J.A.H. Eekhof, H. de Ridder-Sluiter, R. van der Wilk, A. van Dijk, R. Bastiaanse.