Mens 2.0

Mens 2.0

cover_mens-2_0_cv

Snel overzicht

Dit cahier gaat over technologie ter verbetering van het menselijk lichaam. Kunnen we in de toekomst worden genezen, voor we ziek zijn? Wat als straks alle saaie klusjes worden gedaan door robots? Het cahier schetst de opmaat naar een nieuwe versie van de moderne mens. Maar worden we wel blij van de ‘verbeterde’ versie van Mens 1.0?

Dit cahier Mens 2 0_LR is als PDF beschikbaar

 

Productbeschrijving

Wie droomt er niet van een ‘brave new world’? Een wereld waarin de mens afrekent met ziektes. Waar het saaie werk door machines wordt gedaan en waar oorlogen niet meer bestaan. Zo’n wereld van nooit meer leren, nooit meer werken, nooit meer ziek en nooit meer oorlog zal er niet komen. Maar met de nieuwe technologieën kunnen we ons leven wel ‘verbeteren’.  Er zijn verschillende technologiëen en instrumenten die reeds gebruikt worden om de gebreken van ons menselijk lichaam te verbeteren. Denk hierbij aan een pacemaker of tandprothese.
Mensverbeteringstechnologie is bij uitstek een product van converging technologies: een bundeling van informatietechnologie, nanotechnologie, biotechnologie en cognitiewetenschappen.
Maar wat voor invloed heeft deze nieuwe technologie op ons leven? Gaan gevoelige sensoren onze gezondheid bewaken? Komt er een nieuwe gezondheidszorg gebaseerd op personalized medicine? Worden oorlogen in de toekomst uitgevochten door robots? De toepassingen van technologieën roepen indringende maatschappelijke en ethische vragen op. Daarom zijn bij elk onderwerp in dit cahier maatschappelijke vragen en reflecties geplaatst.

Schedel 2.0

Haar transplantatie: Micro hair pigmentation