Dieren in dienst
Snel overzicht
Al zo lang als mensen bestaan, hebben ze zich door dieren laten helpen. We gebruikten en gebruiken dieren om hun trekkracht, hun melk, hun vlees, hun huid, hun botten. Maar ook om het gezelschap en de troost die ze bieden, en om hun gelijkenis met de mens: als proefdier. Maar mag dat laatste zomaar? Wat is de zin ervan, zouden we het niet zonder dierproeven kunnen stellen? En wat gebeurt er eigenlijk in de praktijk? Wat mag, en wat mag niet? Al die vragen komen aan de orde in ‘Dieren in dienst’. Nu eens met een definitief antwoord, dan weer met een antwoord zo goed en zo kwaad als het gaat. Want op heel wat vragen bestaat geen pasklaar antwoord, alleen afwegingen tussen heel veel belangen van zowel dieren als mensen.
Productbeschrijving
Niet alleen de techniek verandert snel, ook het denken over de plichten van mensen en de rechten van dieren is de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen. Een gevolg daarvan is, dat in ons land momenteel de wetgeving over dierproeven ter discussie staat. Het in de zomer van 2005 gepresenteerde evaluatierapport van de Wet op de Dierproeven zorgde zelfs voor zoveel tumult dat de minister het voorlopig terzijde heeft gelegd, in afwachting van wat er op Europees niveau gaat gebeuren. We zien de laatste tijd verder allerlei initiatieven om het publiek bij die discussie te betrekken, bijvoorbeeld de website van de Stichting Informatie Dierproeven (www.informatiedierproeven.nl). Ook dit cahier is bedoeld om bij te dragen tot een betere discussie, in het belang van mens en dier.De volgende hoofdstukken komen in het cahier aan bod:
– Het lastige rentmeesterschap
– Wat dierproeven en mensproeven zijn
– Vijfentwintig eeuwen vivisectie; de geschiedenis van dierproeven
– De transgene revolutie
– Vervangen, verminderen en verfijnen; op zoek naar alternatieven
– Grenzen van goed en kwaad; de ethiek van dierproeven
– Onenigheid over Oostvaardersplassen; de verwarrende ongelijkheid tussen dieren
– Tegen alle dierproeven; de blik van de Dierenbescherming en ProefdiervrijMet bijdragen van onder meer: prof.dr. D.W. van Bekkum, dr. R.J.C. Smits, dr.ir. J.M.M. Jonkers, prof.dr. C.F.M. Hendriksen, dr. J.J. Bajramovic, JAC.A.A. Swart, dr. J.G. Wolters, dr.ing. H. Hopster, drs. E.M.H.W. Koenen.
Muizen als plaagdieren
Wanneer mensen voedselresten laten slingeren of keuren tussen de spouw hebben kunnen muizen ook binnenshuis komen. Muizen planten zich vervolgens ook snel voort en worden hierdoor vaak ervaren als plaagdier. Er zijn echter verschillende manieren om muizen te bestrijden, ook op een humane manier.