Conflict

Conflict

conflict_cv_135x135px

Snel overzicht

Conflictsituaties bij jongeren vinden in het algemeen plaats vanaf de pubertijd. Rond de pubertijd verandert er namelijk veel in het lichaam van een kind. Onder invloed van hormonen verandert er veel in de hersenen en in het gedrag. Pubers willen steeds meer hun eigen weg gaan en zetten zich af tegen hun ouders, leraren of onderling. Met name op scholen zijn conflicten aan de orde van de dag.

Productbeschrijving

In de klas kan een conflict tussen kinderen zorgen voor negatieve sfeer. Toch is het niet aan te raden om als leraar conflicten uit de weg te gaan. Ook later in hun leven zullen kinderen met conflictsituaties te maken krijgen. Op scholen kun je als deze conflicten ook als leermoment aangrijpen. Dan is natuurlijk wel de vraag hoe ga je het beste om met conflictsituaties tussen kinderen?

U kunt de kinderen het beste eerst laten proberen om het conflict onderling op te lossen. Kinderen zijn ondanks hun geringe leeftijd vaak inventief genoeg om hun eigen conflicten op te lossen. Grijp alleen in als u merkt dat het conflict uitmondt in agressief gedrag tegen elkaar. Duurt het conflict langer dan kunt u bemiddelen tussen de kinderen. Help de kinderen op weg in hun conflict maar probeer dat ze het conflict zelf oplossen.

Wat doe je als een conflictsituatie geëscaleerd is? Neem hiervoor de tijd en laat de betrokkenen afkoelen omdat het conflict niet in de hitte van de strijd op te lossen is. Plan een gesprek in en laat betrokkenen in de tussentijd geen contact met elkaar hebben. Bij het gesprek is belangrijk om het probleem goed te omschrijven en beide partijen hun visie op het conflict te geven. Laat beide partijen oplossingen aandragen en bespreek de voor- en nadelen van een suggestie. Kies dan uiteindelijk gezamenlijk voor een oplossing die voor iedereen aanvaardbaar is.

Aanvullende informatie:
Jeugd problematiek (pdf)
In relatietherapie gaan