Biogrondstoffen

Biogrondstoffen

biogrondstoffen_cover

Snel overzicht

De moderne economie stort in zonder energie. Deze halen we voornamelijk uit aardolie, steenkool en gas de fossiele brandstoffen. Die raken op, zijn niet duurzaam en versterken het broeikaseffect. Alternatieve energiebronnen, zoals zonnecellen en windmolens, kunnen niet alle behoefte aan energie en materialen opvangen. Er zijn dus nog andere alternatieven nodig. Energie uit biomassa kan een oplossing zijn. Voor het milieuvriendelijk, energiezuinig en circulair ondernemen bestaan subsidieregelingen, zoals de WBSO subsidie en innovatiesubsidies.

Niet alleen de energie moet duurzaam geproduceerd worden, ook onze bouwmaterialen dienen langer mee te gaan en duurzaam geproduceerd te kunnen worden. De materialen die wij veel gebruiken bij de constructie van nieuwe en restauratie van oude gebouwen, zijn nog altijd staal, hout en beton. Deze bouwmaterialen hebben niet altijd even duurzame eigenschappen.

Ontbossing is bijvoorbeeld een groot probleem. De impact die het heeft op het milieu en op langere termijn de economieën van de landen met veel ontbossing, is enorm. Daarnaast is er in het geval van houten materiaal kans op ongedierte zoals houtworm dat de structurele integriteit van de constructie in gevaar kan brengen. Gelukkig is houtworm eenvoudig te bestrijden. Het is van belang dat er bij de constructie rekening wordt gehouden met de kwaliteit en de herkomst van het hout. Staal, met als hoofdbestandsdeel ijzer, wordt door veel landen geproduceerd. Het is echter een minder duurzaam materiaal dan hout in de zin dat het minder hernieuwbaar is. Het is daarentegen volledig recyclebaar en dat is ook wat er met de vijfennegentig procent van het staal wat op de sloop terecht komt, gebeurt. Beton heeft als groot voordeel dat het eenvoudig gerepareerd kan worden en daardoor langer mee gaat. Daarnaast zien we ook in toenemende mate dat kunstmatige stoffen worden toegepast, zoals kunstgras.

Er wordt steeds meer gebouwd om de bevolkingsgroei naar de stad te kunnen bijbenen. Het is belangrijk om aandacht te schenken aan de bouwmaterialen die we hiervoor gebruiken.

Daarnaast is het ook belangrijk om aandacht te geven aan de wijze waarop bouwmaterialen of halffabricaten worden geproduceerd en opgeslagen. Vooral bedrijven dienen hun verantwoordelijkheid te nemen en gebruik te maken van lekbakken.

 

Productbeschrijving

Er is een oneindige voorraad planten dankzij de straling van de zon. Er zijn op aarde voldoende grond en biologische afvalstromen beschikbaar om een groot deel van de wereldbehoefte aan energie te vervullen en zo te komen tot een biobased economy. Het cahier Biogrondstoffen beschrijft de mogelijkheden en technieken om biomassa te verkrijgen en om te zetten in bruikbare en commercieel toepasbare biogrondstoffen. Het cahier besteedt ook aandacht aan de belemmeringen voor een dergelijke groene economie. Een duurzame productie van biomassa en biobrandstoffen op grote schaal vereist goede voorwaarden, zodat de omstandigheden van mensen in arme landen en het milieu niet verslechteren, maar juist verbeteren. Met die gedachte en gezien de ontwikkelingen in de technologie, is de redactie van het cahier voorzichtig optimistisch over de toekomst van een groene, mede op biomassa georiënteerde, economie. Een voorbeeld van een product die hiermee al werkt zijn de biofolie draagtassen, deze tassen bestaan uit een combinatie van maïszetmeel en een natuurlijk polyester.